De zomer staat voor veel mensen in het teken van de grote vakantie. Van 1 juli tot en met 1 september zijn de kinderen vrij en kiezen ook veel ouders er voor om verlof op te nemen en lekker op vakantie te gaan.

Maar wat als je dit jaar niet weggaat? Dan is het dus des te belangrijker om extra sfeer in huis te creëren en zo het vaker thuiszijn nóg fijner te maken. Goede verlichting speelt hier een cruciale rol in. Maar hoe kies je toch de juiste verlichting voor in huis? Waar let je op? We zetten een aantal tips op een rij.

Van staande lampen tot spotjes

Van staande lampen tot spotjes, het aanbod is vandaag de dag enorm groot. Het is dan ook niet gek als je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Want waar kies je voor?

Het is goed om te weten dat je eigenlijk geen verkeerde keuzes kunt maken. Wat voor jou de beste keuze is, is geheel afhankelijk van de eigen persoonlijke wensen en de ruimte waar je verlichting voor zoekt.

Wel is het belangrijk om eerst het doel van de verlichting te bepalen. Waar komt deze te hangen? Ben je op zoek naar basisverlichting, functionele verlichting of toch sfeerverlichting? Hoe ziet het interieur eruit? Een modern interieur is bijvoorbeeld meer gebaat bij spotjes zodat er een extra ruimtelijke en strakke uitstraling wordt gecreëerd.

Verschillende lichtbronnen

Er zijn tal van verschillende lichtbronnen verkrijgbaar. Hoewel gloeilampen officieel niet meer geproduceerd mogen worden, zijn deze alsnog in omloop. Oude voorraden mogen namelijk wel nog altijd aangeboden worden. Bovendien hebben ook nog heel veel mensen een stel gloeilampen op voorraad. Ook spaar- en halogeenlampen worden nog altijd veel gebruikt. Dit worden ook wel conventionele lichtbronnen genoemd.

Echter, de afgelopen jaren is er wel verandering gekomen in de wereld van lichtbronnen. Zo is duidelijk te zien dat we steeds vaker LED zijn gaan gebruiken. Niet zonder reden. LED biedt namelijk veel voordelen ten opzichte van conventionele lichtbronnen. Zo verbruik je maar liefst 85 procent minder energie dan bij een traditionele gloeilamp. Dat is makkelijk geld verdienen natuurlijk.

Welke lichtbron je kiest, is vooral afhankelijk van het doel van deze lamp en je budget. Ledlampen zijn in aanschaf namelijk een stuk duurder dan bijvoorbeeld een spaarlamp. Wanneer je op de korte termijn weinig te besteden hebt, kan een goedkoper soort dan ook de uitkomst bieden.

Wie juist op de lange termijn wil besparen, heeft meer baat bij een ledlamp. Weeg de voor- en nadelen van iedere lichtbron goed tegen elkaar af. Zo maak je eenvoudig de juiste keuze.

De juiste lichtkleur kiezen

De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor LED verlichting. Zo geniet je van duurzaam licht, draag je je steentje bij aan het milieu en bespaar je ook nog eens het nodige geld. Groot voordeel van LED is dat deze in heel veel verschillende lichtkleuren en sterktes verkrijgbaar is. Zo kan je de lamp geheel afstemmen naar eigen wens en de situatie.

Bij ledlampen wordt de lichtkleur uitgedrukt in hoeveelheid Kelvin (K). Hoe lager de hoeveelheid Kelvin, hoe warmer het licht is. Ben je op zoek naar het sfeervolle licht van een ouderwetse gloeilamp? Dan komt een ledlamp met 2700 Kelvin hier het dichtst bij in de buurt.'  Foto vtwonen.